OK
دفترحقوقی هدی فرخی
رجوع از هبه |احکام هبه|رجوع ار مهریه|وکیل متخصص در دعاوی هبه و رجوع از هبه

رجوع از هبه

هبه  در لغت به معنای بخشیدن ،  هدیه و  صدقه  است اما از منظر حقوق هبه یکی از انواع عقود معین  است که در مواد 795 تا 807 قانون مدنی  به احکام آن اشاره شده است. قانونگذار در  ماده 795 قانون مدنی به تعریف  عقد هبه  پرداخته و هبه در قانون مدنی اینگونه تعریف شده است:

«هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را مجانا به کس دیگری تملیک می کند، تملیک کننده واهب، طرف دیگر متهب، مالی را که مورد هبه است عین موهوبه می گویند.»

به موجب مندرجات این ماده باید گفت که عقد هبه سه رکن دارد: واهب  (کسی که می بخشد)، متهب  (کسی که مالی به او بخشیده می شود)،  مال موهوبه (مالی که به دیگری بخشیده می شود).

باتوجه به اینکه بخشش و صدقه در دین اسلام امری پسندیده و شایسته است و در کشور ما نیز این امر بسیار انجام می گردد جهت جلوگیری از مشکلاتی که ممکن است از این امر حادث گردد قانونگذار احکام مربوط به هبه را در  قانون مدنی پیش بینی کرده و شرایط قانونی هبه را بیان داشته است که در مقاله حاضر به آن اشاره خواهیم کرد. برای اینکه بدانید هبه چیست و شرایط رجوع از عقد هبه به چه صورت است و قانون در مورد هبه چه می‌گوید، تا پایان مقاله همراه ما باشید.

طریقه رجوع از هبه

رجوع از هبه، یا با گفتار است؛ یعنی واهب بگوید از هبه‌ام برگشتم یا مال موهوبه را برگردان، یا به فعل است؛ مثل برگرداندن عین و گرفتن آن  از دست متهب.اگر واهب مال موهوبه را بفروشد یا اجاره دهد یا وقف کند، اگر به قصد رجوع از هبه باشد، این موارد هم رجوع از هبه است. در رجوع، اطلاع متهب شرط نبوده و صحیح است.برای رجوع از هبه‌نامه، واهب به دادگاه حقوقی مراجعه و دادخواست ارائه می‌کند. در محکمه نیز یکی از این دو حالت دیده می‌شود:

  • نخست اینکه هبه ثبت شده و دارای سند رسمی است. در این حالت، واهب بدون اینکه نیاز باشد که هبه را به اثبات برساند، درخواست رجوع خود را مطرح می‌کند.
  • مورد دیگر، زمانی است که هبه به صورت رسمی به ثبت نرسیده است. (هبه‌نامه عادی یا هبه شفاهی)

در این حالت واهب مکلف است در دادگاه، نخست انعقاد عقد هبه را به اثبات برساند و آنگاه اعلام کند که می‌خواهد از عقدرجوع کند

هدی فرخی وکیل خوب  دعاوی هبه .

پرسشی که مطرح می‌شود، این است که آیا زنی که مهر خود را به همسرش هبه کرده است، می‌تواند از هبه خود رجوع و مهر خود را به صورت مجدد مطالبه کند یا خیر؟ در پاسخ به این پرسش، باید سه حالت را از یکدیگر تفکیک کرد:

  1. حالت نخست، زمانی است که زوجه در خصوصمهریه ، ما‌فی‌الذمه زوج را ابرا می‌کند. به این بیان که می‌گوید از نظر من تو دیگر تکلیفی برای پرداخت مهریه نخواهی داشت؛ این بیان باعث می‌شود تا تکلیف شوهر در ادای مهر به طور کلی ساقط شود

برای انتخاب وکیل هدی فرخی

 آیا شخص می تواند در صورت هبه اموال خود مانند مسکن یا غیرو به همسر یا فرزند خود از هبه رجوع  نماید ، ومال را به خود بازگرداند ؟بطور مثال شخصی حدود ده سال پیش مهریه خودش را به همسرش می بخشد ،اما هم اکنون می خواهد که همسرش مهریه اش را به او بازگرداند ، چه اقدامی باید انجام بدهد ؟

پاسخ: طبق ماده 803 قانون مدنی  ، بعد از قبض هبه  ، ، واهب  (همان کسی که مالی را هبه نموده است ) در صورت بقاء عین موهوبه از هبه رجوع کند مگر در موارد ذیل :

الف- در صورتی که متهب پدر یا مادر و یا اولاد واهب باشد.

ب- در صورتی که هبه معوضبوده ( یعنی در مقابل گرفتن چیز دیگری بوده است )و عوض

هم داده شده است .مثل اینکه شما مهریه را درمقابل یک سفر حج یا چند شاخه گل به همسر خود هبه نموده اید .

 ج- در صورتی که عین موهوبه از ملکیت متهب ( کسیکه به اوبخشیده اید ) خارج شده یا متعلق حق غیر واقع شده خواه قهرا مثل اینکه متهب بواسطه فلس (ورشکستگی) محجور شود ،خواه اختیارا مثل اینکه عین موهوبه به رهن داده شود .

  د- در صورتی که در عین موهوبه تغییری حاصل شود . 

 بنابر این در مثال فوق ، زن می تواند در صورت هبه بلاعوض مهریه خود به همسرش ، از هبه رجوع وتقاضای برگشت مهریه را به خود بنماید.  

وکیل متخصص در دعاوی هبه و رجوع از هبه  

 بهتر است قبل از هرگونه اقدام حقوقی با یک وکیل متخصص در این زمینه مشاوره شود.

 وکیل پایه یک دادگستری هدی فرخی با سالها تجربه در امر وکالت  و وکیل متخصص در دعاوی هبه و رجوع از هبه آماده خدمت رسانی به شما موکلان عزیز می باشد تا با بهره مندی از بهترین و به روزترین مشاوره ها به سریعترین شکل ممکن به حل مشکلات حقوقی خود فائق آیید.



1399/10/20
شماره مقاله :1055 تعداد بازديد :1499
رجوع از هبه |احکام هبه|رجوع ار مهریه|وکیل متخصص در دعاوی هبه و رجوع از هبه
نويسنده :
سارا
تاريخ :
سه شنیه 14 اردیبهشت 1400
نظر :
بنده زنی هستم که ده سال با همسرم زندگی میکنم ولی هنوز باکره هستم.اوایل نمیدونستم ولی با توجه به دریافت اطلاعات از اینترنت فهمیدم که ترس از رابطه دارم!و باید به پزشک مراجعه کنم ولی بدلیل مشکلات مالی شوهرم من رو همراهی مالی نکردند!از همان اول همیشه مشکلات زیادی داشتیم تا اینکه سال ۹۵من به قصد جدایی سه ماه منزل را ترک کردم و در این مدت همسرم خیلی فحاشی و تهدییدم کرد برای اینکه سنگی جلوی پایش انداخته باشم گفتم هر وقت اپارتمانی بنامم خریدی جوابت را میدهم و بر خلاف باورم اینکار را کرد البته با حمایت مادرش و از ابتدای امر چه قولنامه چه ثبت اسناد من بعنوان خربدار امضا کردم و اپارتمانی وامدار بنام بنده و ضمانت بانکی مادرم خریده شد.ولی اوضاع فرق نکرد و همان مشکلات پابرجاست من بدلیل بی کاری همسرم خانه را رهن دادم و ماشینی تهیه کردیم که کار کند و خودمون در خانه ای ۴۰ متری مستاجر شدیم.الان همسرم میگه که اپارتمان برای من است و من بهت اعتماد کردم که بنامت زدم باید به من برگردونی و شاهد میاورم و پس میگیرم و تو هم که هنوز دختری و حقی نداری چون فوبیا داری تو رو خدا کمکم کنید ایا میتونه اپارتمان را پس بگیره.من میتونم خونه رو بنام مادرم بزنم و وکالت بلاعوض ازش بگیرم با سلام در خصوص رجوع از هبه بهتر است از طریق مشاوره با اینجانب اقدام نماید. به دلیل اینکه راهنمایی در این خصوص نیازمند پرسیدن سوالاتی از شما است که از این طریق امکانپذیر نیست
نويسنده :
شفیعی
تاريخ :
شنبه 11 بهمن 1399
نظر :
سلام من ملکی به نام همسرم زدم می تونم رجوع از هبه نمایم؟ ج:اگر هبه ثابت شود رجوع مقدوره

درج نظرات مقاله

نويسنده
نظر